Jdi na obsah Jdi na menu
 


Fakta

10. 3. 2006

Medvěd lední

(Thalarctos maritimus)

A - Polar bear
N - Eisbär

Třída: savci, Řád: šelmy, Čeleď: medvědovití

Zeměpisné rozšíření: severní polární oblasti Severní Amerika, Asie, Evropa
Biotop: ledovcová pole, mořská pobřeží, volné moře , tundra
Potrava: mořské ryby, tuleni, mršiny kytovců, hlodavci, na podzim také různé bobule
Rozměry: délka těla až 3 m, výška v kohoutku až 160 cm, hmotnost 320-720 (někdy až 1000!) kg

Žije obvykle samotářsky, jen v místech, kde je dostatek potravy, se shromáždí i několik desítek medvědů.

Celosvětová populace ledních medvědů čítá 10 až 20 tisíc jedinců. Populace na Aljašce má 3 000 až 5 000 kusů.

Dospělí samci dosahují váhy 260 až 800 kg a do-růstají délky až 3,5 metru od čenichu k ocasu. Samice váží 100 až 330 kg a měří 2 až 2,6 metru.

Rozmnožování:
Medvíďata jsou po narození zcela bezmocná a váží v průměru jen 600 - 900gramů.
Samice je březí 9 měsíců, ale prodělává tzv. utajenou březost – oplozené vajíčko se začne rýhovat, potom se jeho vývoj zastaví, aby pokračoval až v příhodnou dobu. Samice rodí v období zimního klidu 1-3 neobvykle malá mláďata (hmotnost mláděte tvoří 0,23% hmotnosti matky), vodí je do věku 2-3 let. Mláďat dospívají ve 4-8 roce života.Medvědi se páří od března do května. Samice mívá první mláďata v pátém až šestém roce života.

V létě se medvědi přesouvají (driftují) spolu s pohyblivými ledovými krami a následují je až do vzdálenosti 200 km od pobřeží.
Na podzim se medvědi s postupujícím plujícím ledem stěhují dále na jih. Březí samice však už koncem října nebo počátkem listopadu zalézají do brlohů v ledu. Medvíďata se rodí koncem prosince nebo začátkem ledna.

Rodinky zůstavají v doupatech až do začátku dubna. 
Medvědice často opakovaně používají stejná doupata. Některé se dokonce vracejí do brlohů, v nichž se narodily. 
V oblasti Beaufortova moře je více než 53 % medvědích brlohů vybudováno na plujícím ledu. Nestability v ledu mohou vést k opuštění doupěte.
Zdroje obživy:
Hlavním zdrojem potravy je tuleň obojkový
Dospělému medvědovi vystačí jeden tuleň na šest až sedm dní.

Černý čenich medvěda ledního je vidět až na 10km. Pokud se plíží za kořistí , přikrývá si ho tlapami, aby nebyl zpozorován.

Dokáže vyvinout rychlost až 40km/h, ale jeho normální rychlost chůze je 3-6,5km/h.
Medvědi a lidé:
Setkání medvědů s civilizací bývá zvířatům osudné. Řada medvědů zahynula, protože:
* sežrali autobaterie;
* otrávili se při pokusech olízat si ropu ze srsti zasažené úniky z ropných vrtů;
* byli zastřeleni, když se přiblížili k ropným vrtům.

ObrazekObrazekObrazek

 

Náhledy fotografií ze složky Fotky malých Ledních medvídků