Jdi na obsah Jdi na menu
 


I velcí predátoři z Arktidy mají svou něžnou tvář.

Chlad snáší tento druh medvěda velmi dobře – jeho hustá žlutobílá srst ho totiž od okolního prostředí takřka dokonale izoluje. Ideální teplota, kdy jim není ani teplo ani zima je -16°C. Hlavní potravou ledních medvědů jsou ryby a tuleni, za kterými se vydávají do chladných vod řek i moří i několik desítek kilometrů.V době kdy tuleni rodí mladé, medvědi loví na břehu, kde dokážou i do vzdálenosti 1,5km zaslechnout každé nepatrné prasknutí ledu. Pomocí čichu naleznou tulení skrýš a pomocí své váhy prorazí led, pod kterým se ukrývají. Lední medvěd je také vynikající plavec – má k tomu perfektně přizpůsobenou páteř a na tlapách má dokonce prsty spojené do poloviny plovací blánou.

Medvěd ledový je spolu s medvědem kodiakem a medvědem kamčatským třetí největší suchozemskou šelmou na světe. Lední medvědi jsou pro život v ledových pustinách výborně vybavení. Jsou neuvěřitelně silní, mrštní a na svých mírně ohnutých končetinách s ochlupenými chodidlami se pomalým krokem vydávají na velké vzdálenosti. Bohužel se stává, že občas dojdou tak daleko, že se octnou blízko civilizace, což je pro ně nebezpečné, nemají co lovit a živý se odpadky. Ochránci je musí uspat a pomocí vrtulníku transportovat zpět do bezpečí. Ročně musí takto vrátit zpět okolo 150 medvědů.

Medvěd lední žije v oblastech pokrytých večným ledem a sněhem, od severního pólu až po jižní okraj arktických ledovců. S oblibou vyhledává místa, kde se nachází otevřené vodní plochy nebo souvislé pásy pobrežní pevniny. Většinu dne tráví hledáním potravy. Lední medvěd je ze všech medvědů nejlepším plavcem. Plave rychlostí 10 km/h a beží maximálne rychlostí 40 km/h. S otevřenýma očima a uzavřenými nozdrami se potápí pod hladinu až do hloubky dvou metrů a pod vodou vydrží až dvě minuty.

 Samice rodí zpravidla jednou za tři roky. Samice je březí 9 měsíců, ale prodělává tzv. utajenou březost – oplozené vajíčko se začne rýhovat, potom se jeho vývoj zastaví, aby pokračoval až v příhodnou dobu. V listopadu a prosinci si každý medvěd vyhrabává ve sněhu nebo v zemi svůj brloh. Svoje úkryty většinou staví na jižní svahy, na které severní vítr navrší velké množství sněhu. Sněhové stěny příbytku potom působením teplého dechu samic zledovatí a uchovávají tak teplo. Mláďata se rodí v listopadu a prosinci. jsou poměrně malé a váží okolo 450 – 900 gramů. Rodí se holé, hluché a slepé. S matkou zůstávají asi do dvou a půl let. Potom je opouští.

Chemické znečištění našeho životního prostředí přirozeně zasahuje i akrktické oblasti, kde znehodnocuje přirozený potravní řetězec, takže medvědům ubývají možnosti sehnat si potravu. Těžba nerostných surovin a pobřežní vrty ropy také poškozují místa, kde mívají medvědi svá doupata. Navíc pokračující trend oteplení Země ovlivňuje už i tuto oblast - urychluje se zde tání ledů. Medvědi pak nemohou na svůj tradiční jarní lov tuleňů po ledu. Zůstává otázkou, jak se lední medvědi, ale i ostatní divoká arktická zvířata, vyrovnají s měnícími se přírodními podmínkami. Bohužel, už i této krajině vládne jiný tvor, dvounohý, vznešený a samolibý - který tak trochu zapomíná na přirozené obyvatele Arktidy, jenž umí chránit svá mláďata před ledovým větrem, ale neumí je ochránit před zničeným životním prostředím.

ObrazekObrazekObrazek

 

Náhledy fotografií ze složky Medvědí život

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Medvídek

(Tereza, 4. 10. 2010 16:27)

Moc se mi líbí stránky o medvědech ledních.

medvídek

(Julie Mikulová, 22. 4. 2010 17:03)

Moc mě těší že má rád někdo lední medvědy jako já!!!

méďa

(julie, 16. 3. 2010 18:30)

Mám strašně ráda LEDNÍ MEDVĚDY.

Vymírají

(Radek, 25. 5. 2009 22:39)

škoda že vymírají, když jim roztaje led umřou hlady nebo se v lepším případě utopí, protože nedoplavou ke břehu. Bohužel led taje strašně rychle.

medvídek

(Janča, 14. 4. 2009 17:19)

prostě rozkošný zvířátko hlavně když je malý ........ale že jim není zima:)

ahoj

(Haničk@, 15. 2. 2009 14:00)

čau.. máš krááásný blog.. ! prosím koukni se na můj: vseckoooooo.blog.cz a na kamarádky blog: ashley-blogisekk.blog.cz DÍK pá

Cute

(Akatsuki, 6. 3. 2008 11:23)

Je tak roztomilý:D

moc pekne

(novodav, 13. 2. 2008 11:55)

Ma sto mo cmoc pekne, ale jenom ze na jinejch strankach pisou "Ursus maritimus" a ne "Thalarctos maritimus", ale jinak moc pekne

milačku

(hanka le thi, 23. 11. 2007 13:30)

ten le medved je nej hezky na svet

lední medvídek

(Martina, 2. 10. 2007 13:48)

ty fotky jsou božský máš tu to moc moc moc plekný

dotaz....

(malinovsky.k@seznam.cz, 17. 7. 2007 15:50)

právě jsem se dočetl na jiných stránkách informaci o tom,že lední medvědi jsou absolutně hluší.Vy uvádíte,že slyší prasknutí ledu na vzdálenost 1,5km.Jaká je skutečnost?Prosím o seriosní informaci na můj mail.Díky Karel

Zoofilové!!!!

(666, 12. 6. 2007 8:37)

No jo..jen se z nich neudělejte..

medvidci

(gustaf, 25. 5. 2007 11:34)

jeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

medvídci

(Denisa, 22. 5. 2007 18:19)

jsou nadherny ja miluju lední medvídky!!!!!

Chudáčci :,(

(Mejsi, 1. 5. 2007 20:22)

když při teplotě -16°C jim není ani teplo ani zima, tak to jsou potom pěkní chudáci v těch zoo zahradách!!! :,(

Lední medvěd je fajy

(Markéta, 30. 4. 2007 17:50)

je fajn protože je to rostomilé zvířátko a taky se chystám do slohu psát o něm. A nechápu jak se někomu nemůže líbit. PAPAPAPAPAPááááááááááááááááááááááááá

jéééééééééééééé

(jéééééééééééééééé, 18. 4. 2007 19:22)

jéééééééééééééééééééééééééé

Děkuju

(lednimedvidek, 23. 3. 2007 10:16)

Všem vám moc děkuju za milé komentáře. Jsem ráda, že se stránky líbí.

Já miluju medvědy....

(Seph, 23. 3. 2007 10:07)

Můj sen je jet na Thundra Buggy Adventure: http://www.tundrabuggy.com/
Podívat se na medvídky :-*
V zoo se na ně nemůžu koukat... dycky když vidim jak tam jenom tak leží a maj smutný oči :'(

Supr stránky, Díky :-*

Supr

(obyvatelka Hlinska, 21. 3. 2007 19:38)

Tyto Stránky jsou moc krásné,kdyby je viděli sami mydvědi byli by rádi.